Isonzó

Isonzó

Mit jelent a trench art?

2017. március 03. - isonzó2

Mit jelent a trench art?

 

Az első világháborúban kialakult lövészárok-művészet bármilyen dekoratív tárgyra vonatkoztatható, amit a katonák, hadifoglyok, vagy civilek készítettek fegyveres konfliktusokhoz köthető eszközökből.

Ezek a tárgyak nem csak az érzéseikbe engednek bepillantást, hanem átfogó képet adnak arról is, milyen anyagok, tárgyak vették a katonákat körül. Gyakoriak a lőszerhüvelyből, lövedékekből, csontokból, vagy fából készült ereklyék.

Négy kategóriára lehet bontani a tárgyakat, keletkezésük helye szerint:

 

1) Katonák által készített tárgyak

Sok bizonyíték van arra, hogy a lövészárkokban, rókalyukakban a katonák rengeteg ilyen tárgyat készítettek. A sebesült katonákat még bátorították is, hogy készítsenek kézműves tárgyakat, rehabilitációjuk részeként. George Coppard, brit géppuskás, memoárjában (With a Machine Gun to Cambrai) leírja, hogy kabátgombjait a lövészárok agyagos-sáros földjébe nyomta, majd a negatív formát megolvasztott ólomsrapnelekkel, töltötte fel, így készítve másolatokat.

                

 

 

http://www.trenchart.co.uk/

A COLLECTION OF TWELVE BRASS AND COPPER 'TRENCH ART' MILITARY CAPS MOST WORLD WAR ONE, 1914-1918

 

 

 

 

2) Hadifoglyok által készített tárgyak

A Napóleoni idők óta jó okuk van a foglyoknak dekoratív tárgyakat készíteni végtelen hosszú napok, kevés dologgal tudják lefoglalni magukat, kevés az ennivaló és a pénz. Épp ezért, az elkészült dísztárgyakat elcserélték ételre, italra, kiváltságokra.

 

Trench_art_-_National_World_War_I_Museum_-_Kansas_City,_MO_-_DSC07642.JPG

 

3) Civilek által készített tárgyak

A harmadik kategória a civilek által készített tárgyak, ami alatt főleg a konfliktus zónában lévő civileket, valamint a háborútól távol maradt feleségeket, barátnőket értjük.

1914-ben Amerika létrehozott egy Belga segély alapítványt, Herbert Hoover vezetésével. Élelmiszereket szállítottak, de főként lisztet, amely a korszakra jellemző, nyomtatott vászonzsákokban érkezett. Hálából a belgák hímeztek, és festettek ezekre a zsákokra és visszaküldték őket Amerikába. Ezek nagy része a Herbert Hoover múzeumban található, Iowában, de néhányat eladtak katonáknak Párizsban, vagy a szállítással kapcsolatos személyeknek adták ajándékba. A civilek Franciaországban, a katonák által elfoglalt területeken, hamar kihasználták ezt a piacot. A hímzett képeslapok hamar háziipari mennyiségben készültek el. Gyakran az egyes ezredeknek a logóját, patrióta zászlókat, nemzeti szimbólunokta hímeztek milliószám.

 

 

 

https://eightygames.files.wordpress.com/2013/10/20131024-122007.jpg

     

 

 

 

 

4) Kereskedelmi termékek

A negyedik kategória tisztán kereskedelmi gyártású. A háború után több tonna többlettermék maradt, melyekből emlék és ajándéktárgyakat készítettek. Lőszerhüvelyek gravírozva, cigis dobozok, képkeretek, ékszerek készültek.

 

         

http://www.trenchart.co.uk/Types/types01.html

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://isonzo2-memento.blog.hu/api/trackback/id/tr1212308723

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása