Isonzó

Isonzó

1916-1917

2016. december 12. - isonzó2

Memento-1916-nov.-1917. ápr.

 

 

I. Ferenc József re indult megemlékezés mikor 1916. november 21-én elhunyt. Utóda IV. Károly lett, aki a birodalom teljesítőképességének határát látva törekedett a békekötésre, s személycserékkel szabadult meg a háborús politika támaszaitól.

 

 

-A német kormány 1916. december 12-én felkérte Wilsont, hogy hozza tudomására az antant vezetőinek, hogy Németország kész béketárgyalásokat kezdeni.

-Wilson 1916. december 16-án jegyzékkel fordult a hadviselő államokhoz, melyben sürgette a békekötést, felvetette a népek szövetségének gondolatát és tudakozódott a kormányok háborús céljai felől.

 

 

-1917. január 9. – A német koronatanács – engedve a politikai és katonai nyomásnak – Theobald von Bethmann-Hollweg kancellár ellenében ismét engedélyezi a korlátlan tengeralattjáró-háború folytatását.

  1. január 31-én a német kormány arról informálta az elnöki hivatalt, hogy fel fogja újítani a korlátlan búvárhajóharcot.

 

 

 

 

1917, február 1. – A Reichstag többsége megszavazza a korlátlan tengeralattjáró-háború folytatását.

 

 

-1917. február 23-án (március 8.), a nemzetközi nőnapon tüntetést rendeztek Péterváron, é s másnap már 200 ezer ember sztrájkolt a fővárosban – ezzel vette kezdetét a polgári demokratikus forradalom.

 

Hamar kiderült, hogy a cár nem számíthat a hadsereg támogatására, a katonák már nem voltak hajlandók a tömegbe lőni, hanem átálltak a tüntetőkhöz. Ez megpecsételte a cári rendszer sorsát, és néhány nap alatt összeomlott a despotikus hatalom Oroszországban.

 

-1917. március 7-én Péterváron általános sztrájk tört ki a mezőgazdasági dolgozók körében, majd tüntetések kezdődtek szerte a fővárosban.

Megindult a februári forradalomnak nevezett eseménysorozat, mely végül a cári rendszer bukását eredményezte.

 

-1917. március 15.II. Miklós cár lemondása

Február 27-én a duma ideiglenes bizottsága és a munkások tanácsa megegyezett egy ideiglenes kormány létrehozásáról. A hadsereg tábornokai úgy vélték, hogy a helyzetet csak Miklós oldhatja meg, méghozzá személyesen. Táviratot küldtek neki március 2-án Pszkovba, ahova a cár került a vonata eltérítése miatt. Miklós erre a maga és a fia nevében is lemondott az öccse, Mihail Alekszandrovics nagyherceg javára, aki azonban az ellenséges közvélemény hatására még aznap, március 3-án (az új naptár szerint március 15-én) lemondott a trónról. A cárizmus ezzel megszűnt létezni Oroszországban.

 

 

-április 6. – Az Egyesült Államok belép a világháborúba az antant oldalán.

  1. április 6-án küldte el az Egyesült Államok hadüzenetét a központi hatalmak számára, miután a képviselőház 373:50 arányban megszavazta az amerikai nagyhatalom háborúba lépését. Ezzel megkezdődött az első világháború utolsó szakasza, mely során Washingtonnak döntő szerepe volt a nyugat-európai fronton kivívott végső győzelemben.

 

 

- 1917. április 26. – A morvaországi Prostějovban a katonaság fegyverrel oszlatja szét nyolcezer ruhagyári munkás éhségtüntetését.

(28 halott, több mint 40 sebesült maradt a helyszínen.)

 

 

Tippai Dániel

A bejegyzés trackback címe:

https://isonzo2-memento.blog.hu/api/trackback/id/tr4712041455

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása