Isonzó

Isonzó

A Nagy Októberi Szocialista Forradalom és Tanácsköztársaság

2017. január 22. - isonzó2

 

A Nagy Októberi Szocialista  Forradalom és Tanácsköztársaság

Az első világháború utáni időszak borzasztó volt a nép számára. Az embereket éhbérért dolgoztatták, kegyetlen bánásmódban részesültek. Csökkent a gabonakitermelés, a szénbányászat és a vasúti közlekedés is a végét rúgta már. A nép fellázadt, és úgy érezték, változások kellenek. 1917-ben pontosan ezek az okok vezettek a szocialista forradalom kitöréséhez. A polgárok elnyomása nagy mértékű volt.
A hatalom átvételére a bolsevik pártnak – Lenin vezetésével – 1917.november 7-én került sor. Az első szovjet kormány még koalíciós kormányként működött, de egy évvel később azonban már csak bolsevikokból állt.  Igazából egy diktatúra jött létre a Szovjetunióban. Rengeteg embert kivégeztek, és a terror eluralkodott az országban. A gazdaság haldoklott, a nagyüzemek és a termőföldek államosodtak. Lenin saját hatalomra tört. A „Minden hatalom a szovjeteknek” fogalom immáron értelmét nyerte!
Ahogy az idő haladt, ez a féle bürokratikus diktatúra lerombolódott. Ám ha jobban szemügyre vesszük a történteket, láthatjuk, hogy a mai politikapalettán is vannak akik azonosulnak/azonosulni szeretnének az effajta eszmékkel, régi tettekkel. Az idő nem váltotta le e régimódi szemléleteket. Ha a jelenbe tekintünk, még láthatjuk, hogy Lenin neve még ma is utcák névtábláin tűnik fel, egyes városok szobrain, emlékművein. Így tehát akármennyire is elnyomó és úgymondd „horrorisztikus” szerepet töltött be a történelemben – neve mai napig fentmaradt.

(Tippai Dániel)

A bejegyzés trackback címe:

https://isonzo2-memento.blog.hu/api/trackback/id/tr7112146145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása