Isonzó

Isonzó

A békehajó meséje

2017. január 22. - isonzó2

A békehajó meséje

 

Mese Csupaszív király békehajójáról

 

     Hol volt, hol nem volt, hetedhét országon innen, és héthatáron túl, még az üveghegyeken is túl, az Óceán partján egy csodaszép ország, amelyben Csupaszív király uralkodott. A király feleségével a csodaszép Bűbáj hercegnővel és hét daliás, szép szál fiával éldegélt egy csodálatos kacsalábon forgó, virágokkal övezett meseszép kastélyban.

Kimondhatatlan boldogság, béke és szereteturalkodott Csupaszív király udvarában és környezetében. A király daliás fiaival és a szomszédos királyokkal a legnagyobb egyetértésben gyakran szervezett nagyméretű vadászatot, amelyet mindig hatalmas eszem-iszom és udvari bál követett. A szomszédos országok uralkodói családjukkal együtt részt vettek az eszem-iszom lakomákon. Így történhetett meg az a csodás esemény, hogy a hét ifjú herceg a környező országok hercegnőivel kötöttek házasságot. A hét ifjúnak világra szóló hét napig tartó esküvőt szerveztek. Ezek volta a boldog-békeidők, amikor még a legnagyobb testvéri szeretetben éltek, a viták, konfliktusok messze elkerülték őket. De sajnos egy napon bekövetkezett a gonosz, vasorrú, cirokseprűs boszorka jóslata, aki még a hercegek születésekor megátkozta a királyt és családját. A boszorka bosszújának oka, hogy a hercegek keresztelőjére nem kapott meghívást, sőt a király utasítása szerint még a palotába sem léphetett.  

 Az átok a király fiai között kialakuló viszályra, gyűlöletre és háborúra vonatkozott. A gonosz átka sajnos bekövetkezett, a sors és az emberi gyarlóság, a hatalomvágy az országok között kialakult háború miatt testvérháborút idézett elő. Nagy volt a gyász a király pici országában, ép ésszel fel sem tudta fogni, mi történhetett a fiaival, akik eddig olyan békésen, szeretetben éltek, most farkasszemmel nézik egymás, sőt ellenségként harcolnak. A királyné csak egyre sírdogált, a király tanácstalan volt, éjjel-nappal gondolkodott, miképpen békíthetné meg őket, hiszen ha ez így folytatódik a szép nagycsaládját és királyságát felmorzsolja a gonosz gyűlölet. A kacaj és a mosoly megfagyott, még a madárfütty is elkerülte a palotát, csak a szomorúság és a bánat ülte meg a lelkeket. A király elhatározta, hogy ez így nem mehet tovább, elindul béke hajójával ebben a válságos helyzetben és szembeszáll a gonosz erőkkel, és bebizonyítja, hogy a béke és a szeretet sokkal fontosabb, mint a hatalom, az uralkodás mások felett. A könyörtelen és borzalmas háború elvakította az embereket, kiölte a szívekből a szeretetet és megbénította a józan, értelmes emberi gondolatokat. Ez történt Csupaszív király fiaival is, hiszen egymás ellen harcoltak, ami a testvéri, családi szeretetet és egységet romba döntötte.

 

Csupaszív király hajójával, amelyen egy szív alakú fehér zászló lebegett felkereste fiait a csatatereken és atyai jótanácssal a megbékélésre kérte őket, hiszen a széthúzás és a szembenállás egyetlen család érdekét sem szolgálja, mint ahogy egyetlen ország sem képes egyedül uralkodni. A megtett hosszú hajóút az Atlanti-ócenon, majd a Földközi és az Adriai-tengeren nem járt eredménnyel, a király a ködös késő őszi időben bánatosan tért vissza a kis ékszerdoboz országába. De, nem adta fel, még egy utolsó kísérletet tett, amikor Karácsonyra mind a hét fia számára küldött egy meglepetéscsomagot. Ez volt az utolsó reménye. De mi volt a kis csomagban? Mindegyik fiának elküldte kedvenc gyerekkori játékát, amit Karácsonyra kaptak és mellette azt a családi képet, amikor Karácsony napján az ünnepi asztalnál ül az egész család békésen és boldogan ünnepelve a szeretet ünnepét.

A király fiai a csomagot éppen Karácsony körül kapták meg, s a régi emlékek, a családi szeretet mégis nagyobb erőt képviselt, mint a rideg hatalom és a háború. A hét fiú Karácsony napján félretéve a gyűlöletet, ellenségeskedést visszatértek szülőhazájukba, hogy együtt ünnepeljenek, mint a régi szép időkben. A király és a királyné szívét hatalmas boldogság töltöttel el, de az ifjak is így éreztek. Bár a háború miatt még a királyságban is nagy volt a nélkülözés, de ennek ellenére ez volt a királyi család legszebb karácsonya.

     Csupaszív király azóta is sokat gondolkodik azon, hogy a béke hajója vajon miért csak az ő fiait érintette meg? Miért nem látják be az emberek, hogy egy háborúnak nem lehet győztese?

(Farkas Andris)

A bejegyzés trackback címe:

https://isonzo2-memento.blog.hu/api/trackback/id/tr7612146217

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása