Isonzó

Isonzó

A Nagy Október.

2017. január 22. - isonzó2

Századunk nagy napjai - 1917. november 7. - A Nagy Október:

 

 

 Az első világháború A XX. század őskatasztrófája

Az első világháború nemcsak európai katasztrófa volt. Világméretű öldöklés, melyben az európai nagyhatalmak, Németország, Franciaország és Anglia birodalmi téveszméiért kellett sok ezer ázsiai és tengerentúli katonának is meghalnia. a hazánkat is magában foglaló „központi hatalmak” fő ereje a Német Birodalom volt, ezért a háború, annak okai, kezdete, lefolyása és elvesztése körülményeit elsősorban ezek tanulmányozása világíthatja meg.

 

Századunk nagy napjai - 1917. november 7. - A Nagy Október.

 

  1. november 7-én győzedelmeskedett Péterváron a Lenin és Trockij vezette bolsevikok által szervezett felkelés, mely megdöntötte a Kerenszkij-féle ideiglenes kormányt, és a hatalmat a szovjetek – vagyis munkástanácsok – kezébe tette le. Miután Oroszországban ebben az időszakban még a Julián-naptár volt forgalomban – mely 13 nappal elmaradt a Gergely-naptártól –, az eseménysorozat októberi forradalom néven vonult be a történelembe. A hatalomátvételt követően a bolsevikok hamarosan kisajátították az irányítást, és egy diktatórikus rendszert építettek fel, melyet a szovjetek hálózata révén – majd egy négyéves polgárháború árán – az egész birodalomra kiterjesztettek.

Kun Béla

Újságíró, kommunista politikus, a Magyarországi tanácsköztársaság tényleges vezetője. Az első világháború idején besorozták 1916-ban orosz fogságba esett, egy uráli hadifogolytáborba küldték. Itt végleg kommunista lett, hadifogoly tisztekből csoportot szervezett. 1917 -ben, a februári forradalom idején belépett a tomszki szociáldemokrata (később bolsevik) szervezetbe. (Tippai Dániel)

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://isonzo2-memento.blog.hu/api/trackback/id/tr312146187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása